“Wegwerpsensoren vereenvoudigen ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen”
Bijna alle nieuwe geneesmiddelen die vandaag op de markt komen zijn gebaseerd op de werking van antilichamen. Maar antilichamen gebruiken in medicijnen kost veel tijd en moeite. FOx BIOSYSTEMS, een jonge spin-off van de KU Leuven, heeft de technologie in huis om het proces te vereenvoudigen. Vanmiddag ondertekenen ze een samenwerking met Unitron, een Nederlands bedrijf dat medische toestellen bouwt.
Vandaag brengt Task Force Health Care, een Nederlandse missie onder leiding van de vice-minister voor buitenlandse handel, een economisch werkbezoek aan Leuven. Afspraak bij Imec. De Nederlanders willen de krachten op gebied van gezondheid en innovatie bundelen. De Memorandum of understanding tussen FOx BIOSYSTEMS en Unitron is alvast ondertekend. De Nederlanders gaan met de Leuvense technologie aan de slag. Ze zullen de White Fox verder ontwikkelen samen met Comate (Leuven) en produceren. Het toestel is niet alleen eenvoudiger dan de klassieke labo instrumenten waarmee de farmaceutische industrie nu werkt. Het is ook goedkoper. Bovendien werkt de technologie van FOx BIOSYSTEMS sneller en nauwkeuriger.
Labo zonder laboranten
FOx BIOSYSTEMS werd opgericht in 2016, vanuit de onderzoeksgroep van professor Jeroen Lammertyn aan de KU Leuven. Het bedrijf ontwikkelt hoogtechnologische biosensoren. Filip Delport, CTO van FOx BIOSYSTEMS: “Onze technologie werkt als een compact labo zonder laboranten. Onze apparatuur is zo gevoelig dat je stalen nog nauwelijks moet prepareren om ze te analyseren. Een ander voordeel is dat je maar één platform nodig hebt om verschillende analyses uit te voeren. Het maakt een aantal toestellen in een klassiek labo overbodig.”
Maar hoe werkt de technologie van FOx BIOSYSTEMS? Heel simpel: met wegwerpsensoren. Het is een lampje met een spectrometer, een optische vezel met een heel klein beetje goud én een bioreceptor. Je doopt de vezel in het staal. Bioreceptoren vangen de stof die je zoekt. Je stuurt licht doorheen de optische vezel en leest het licht dat wordt weerkaatst helemaal uit. Op die manier analyseer je het staal. Het kan bloed zijn, urine of bioreactorvloeistof, zolang het maar biologisch opgelost materiaal is.
Nieuwe medicijnen
Filip Delport: “80 tot 90 procent van de nieuwe medicijnen die worden ontwikkeld zijn gebaseerd op de werking van antilichamen. Antilichamen zijn de antistoffen die mensen en dieren aanmaken in een reactie op een ziekte of een infectie. Om antistoffen te gebruiken in geneesmiddelen heb je bioreactoren nodig met cellen die deze antilichamen produceren. Het zijn biologische processen die moeilijk zijn om te controleren. De technologie van FOx BIOSYSTEMS biedt hiervoor een efficiënte oplossing aan. Hoeveel antilichamen zijn er aanwezig? Werken de antilichamen zoals moet? En zijn er geen besmettingen met ander biologisch materiaal? Het zijn belangrijke, kwalitatieve parameters die de White Fox binnen de paar minuten meet en analyseert, zonder op de resultaten te moeten wachten van een groot labo.”
4 miljoen euro
De technologie van FOx BIOSYSTEMS heeft veel potentieel. De Nederlanders van Unitron springen alvast mee op de trein. Zij gaan de White Fox verder ontwikkelen en produceren. De eerste toestellen zijn al verkocht. Maar het zal niet bij pionierswerk blijven. De technologie werkt. De tijd van prototypes is voorbij. Daarom wil FOx BIOSYSTEMS een tweede kapitaalverhoging doorvoeren. Filip Delport maakt een ronde langsheen belangrijke investeerders. Hij hoopt 4 miljoen euro op te halen om meer onderzoek te doen, extra verkoopkanalen op te zetten en een doorstart van productie te financieren. Alleen zo kan de farmaceutische industrie worden overtuigd van de voordelen van de nieuwe technologie van FOx BIOSYSTEMS.